Escape room

Pred približno dobrim letom dni je tudi pri nas lahko prva skupina radovednih obiskovalcev vstopila v nesluteni svet misterijev, v t. i. Escape room. Od takrat dalje vsi obiskovalci sobe za pobeg gradijo njen ugled in krepijo njen status turistične zanimivosti. Poleg tega je obisk sobe za pobeg vse bolj zaželena aktivnost v okviru teambuildingov, včasih pa tudi zadnja priložnost za družinsko druženje.escape-room

Od kod izvira ideja?

Ste že slišali za računalniško igrico, ki od vas zahteva, da se s pomočjo reševanja nalog in opazovanja okolice, iz nje rešite? Tukaj je seveda govora o računalniški igrici „Escape room“. Ravno ta računalniška igrica je idejna zasnova istoimenske igrice v živo. Escape room je torej posebna računalniška igra, ki se jo igra v realnem svetu. Prvi jo je za tako uporabo priredil Japonec Takao Kato. Informacije o tem, v katerih krajih in kdaj se lahko igrate in pri tem za dobro uro, kolikor navadno igra traja, pozabite na vsakdanje obveznosti ter se sprostite, kar je tudi glavni namen igrice, so dosegljive na spletu.

Koncept

Escape room je igra, pri kateri so igralci zaklenjeni v sobo. Cilj je enostaven – v določenem času se morajo iz sobe rešiti, tako da razvozlajo uganke, rešijo kode, sestavljajo delce informacij v podrobno sliko kot sestavljanke, vse to, da pobegnejo. Igra od igralcev zahteva, da s soigralci sodelujejo in aktivno uporabljajo vse svoje čute in vse gibalne sisteme v realnem svetu in času. Ta igra v živo je namenjena omejenemu številu igralcev v skupini, navadno jo lahko igra 2–14 ljudi.

soba-pobega

Svetovna uspešnica

Igrica v živo je zaradi svoje dinamične zasnove hitro postala svetovna uspešnica. Na spletu je mogoče najti članke vrste navdušencev, ki jih je igra nagovorila do mere, da mrzlično iščejo sobe z novimi in novimi scenariji, kar ne izključuje celo daljših potovanj. Prve sobe so v Evropi nastale v Švici in na Madžarskem, kjer je njihovo število že zdavnaj preseglo 100. Bliskovito so se razširile tudi v drugih državah. Pri nas jo lahko sedaj igramo v različnih krajih po Sloveniji, pri čemer se seveda sobe med seboj razlikujejo po zgodbah in zahtevnosti nalog, ki jih je treba opraviti.
https://www.youtube.com/watch?v=KLY1l0fTHu0

Članki iz iste kategorije: