Igra naseljenci otoka Catan prepriča mlade in stare

Popravimo se najprej pri naslovu: igra Naseljenci otoka Catan prepriča mlade in malo manj mlade. Ne glede na vaša leta namreč velja, da nismo stari, dokler se znamo igrati, zabavati in družiti ob družabnih igrah. In če ste tudi vi med takšnimi, pa igre naseljenci otoka Catan še ne poznate, potem bo skrajni čas, da jo preizkusite. Gre namreč za igro, ki je skozi dolgo vrsto let, kar jo igrajo ljudje po vsem svetu, postala že prava klasika, torej jo lahko brez težav dodamo med tiste tradicionalne igre, ki ne gredo nikoli iz mode – tako kot človek ne jezi se, Monopoly, mikado, domine in še nekaj drugih, katerim priljubljenost od generacije do generacije prav nič ne upade.catan

Zakaj je Catan tako zanimiva igra?

Osnovna ideja je povsem enostavna: na otoku so različne kulture oziroma ljudstva, ki pridobivajo vsaka svoje naravno bogastvo in z njim trgujejo, da lahko gradijo svoja mesta. Na hitrico bi lahko rekli, da gre za namizno igro, ki glede na način igranja zelo spominja na igranje starih strateških računalniških iger, kot je bila na primer uspešnica Dune. Catan zato radi igrajo tisti, ki so še vedno ljubitelji pravih družabnih iger na igralnih ploščah, kot oni, ki že obvladajo računalniške igre in so jim te veliko bliže ter precej bolj zanimive kot kakšen človek ne jezi se.naseljenci otoka catan
Zakaj je igra naseljenci otoka Catan tako zanimiva? Prav zato, ker spada med strateške igre, torej ne zahteva le osnovnih spretnosti kot je na primer štetje, kar žal velja za veliko namiznih iger. Catan terja premišljenost, načrtovanje in prefriganost, prav tako pa tudi pogajalske oziroma trgovske spretnosti. Pri njej nikoli ne zmaga enostavno tisti, ki ima največ sreče, temveč je poleg te potrebno še veliko iznajdljivosti. Igra torej spodbuja um, ne da bi se tega sploh zavedali – in takšna nezavedna možganska telovadba je v veselje tako otrokom kot odraslim, ki jim je bila igra prvotno namenjena.
naseljenci otoka Catan nas spremljajo že tako dolgo, da seveda ni bilo mogoče ostati le pri osnovni različici igre, temveč so z leti nastali tudi dodatki in razširitve, ki lahko spretnim Igralcem pomagajo, da je igra še bolj zanimiva, da se uvajajo novi načini in pristopi k igranju, prav tako pa je potrebnih še več veščin. Tudi to je razlog, da ljubitelji igre Catan nimajo nikoli dovolj – tako kot pri računalniških igrah, kjer se obvladanje ene stopnje nadaljuje z novim nivojem, se lahko tudi pri Catanu odločite, da boste igrali še težjo različico in poskušali zmagati tudi pri njej.
In ne pozabite: glavni cilj družabnih iger ni zmaga, temveč druženje in zabava. Res pa je, da tudi pri Naseljencih otoka Catan velja, da zmaga najboljši, kar je vedno dober občutek. Brez malo tekmovalnosti pri druženju in zabavi pač ne gre, kajne?
https://www.youtube.com/watch?v=rxoaF0-wqgs

Članki iz iste kategorije: