A furaš biznis? Ne delaj teh 7 napak, ko gre za informacijsko tehnologijo.

V zadnjih 20 letih, kar sem aktiven na področju informatike, sem videl že marsikaj. Ti povem, da so me nekatere stvari dobesedno šokirale, druge navdušile, tretje pustile ravnodušnega.

Pojdiva kar in medias res, v samo srž. Tako imenovani “ajti” oziroma IT – pri nas boš večkrat slišal tudi IKT. Aja, oprosti, kar bluzim, ne da bi razložil: IT pomeni informacijske tehnologije, IKT pa informacijske in komunikacijske tehnologije. Oboje označuje širok spekter tega, kar drugače najbrž dojemaš kot računalniki, strežniki in ostali gedžeti, ki jih srečuješ dnevno in ti pomagajo, da lažje furaš biznis.

Na IT ne smete gledati kot strošek

Vem, da je težko razumeti, ampak če ti rečem, da IT ne smeš gledati kot nekaj, kar je strošek v firmi, ampak kot nekaj, kar ti povečuje konkurenčno prednost, ti omogoča, da pripelješ v firmo več strank, nove stranke, da delaš več biznisa, da na račun pade več novcev, me ne glej kot nekoga, ki je padel z neba.

Da pa lahko potegneva kakšen pameten zaključek, se moram najprej malce izkašljati in napisati, kaj sem vse videl v teh kratkih dvajset letih. Poglejva nekaj najpogostejših napak, ki sem jih videvam v slovenskih firmah:

  1. Backup? A to je uno, ko moram nekaj pritisniti enkrat na teden, če se spomnim? Restore? A to tudi rabim?

Vzemi me res skrajno, skrajno resno, ko ti zdaj povem, da je BACKUP oziroma rezervno kopiranje podatkov, ki jih vsak dan obdeluješ ali ustvarjaš v firmi leta 2018 pravzaprav res edini kapital, ki ga imaš.

Še danes se dobro spomnim enega razmeroma lepega jutra, ko sem ob šesti uri dobil klic iz nekega prehrambenega podjetja. Crknil jim je strežnik. Bil je … no, kaput. Direktorica je hodila naokrog kot kakšen zombi.

Pisanje člankov Bizkorner.si

Članki iz iste kategorije: