Okulistični pregledi in naše oči

Dejavniki, ki vplivajo na naše oči

Na oči vpliva mnogo dejavnikov, ki imajo dobre ali slabe posledice. S spreminjanjem teh lahko vplivamo tudi na svoj vid, zato jih je dobro poznati. En izmed teh je sončna svetloba, ki pa ima lahko tako pozitivne kot negativne učinke. Ob sončnih dneh nekateri ljudje opazujejo izboljšanje vida, spet drugi pa poročajo, da se jim vid zaradi bleščeče svetlobe poslabša. V vsakem primeru se moramo pred soncem dobro zaščititi, saj svetlobni žarki ne smejo padati direktno v oči. Primerna zaščita so sončna očala ter klobuki s širokimi krajci ali kape s šiltom.

Drugi dejavnik, na katerega lahko vplivamo je tako imenovan očesni napor. Prevelik očesni napor se pojavi ob dolgotrajnem branju, delu za računalnikom ali dlje trajajoči uporabi tablic in drugih naprav z ekranom. Kadar naše delo zahteva veliko takšnega dela, moramo imeti čas dobro razporejen in si med delom vzeti dovolj krajših odmorov. Med odmori zaprem oči ali se zazremo v daljavo, da se očesne mišice sprostijo. Na ta način ponujamo našim očem telovadbo, ki jo potrebujejo in s tem pozitivno vplivamo na njihovo zdravje.

Okulistični pregledi – kako potekajo?


Okulistični pregledi zahtevajo nekaj lastnega angažmaja. Tako osebe, ki pridejo na pregled, pred tem prosijo, da nekaj pred pregledom ne nosijo leč. Prav tako morajo biti oči za pregled spočite, zato je najbolje noč pred pregledom dobro prespati. Če nismo naspani, lahko izmerjena dioptrija precej niha od naše realne dioptrije. V tem primeru raje prestavimo datum pregleda na dan, ko smo zagotovo spočiti.

Članki iz iste kategorije: