Obdarovanje na prvi novoletni dan

Obdarovanje za božič je pri nas postalo aktualno predvsem zadnjih nekaj let. V mojem otroštvu smo darila prejemali le od Miklavža in Dedka Mraza, sedaj pa se je razširilo tudi obdarovanje za božične praznike. V moji družini smo za Miklavža otroci prejeli predvsem kakšno manjšo pozornost, kot so recimo nogavice ali rokavice, sladkarije, mogoče kakšen lak za nohte (pri puncah) ali avtomobilček (pri fantih). Za božično večerjo in božično jutro daril običajno nismo prejemali, takrat smo postavljali božično drevesce in okraševali hišo.

Potem pa je prišlo s koncem leta tudi pravo obdarovanje z večjimi darili. Dedku Mrazu smo že ob začetku decembra pisali pismo z željami. In potem smo vsi nestrpno čakali Silvestrov večer in prvo novoletno jutro. Nekje v tem času, so se na skrivaj prikradla novoletna darila pod novoletno smreko. Še vedno imam žive spomine iz svojega otroštva ob pogledu na ogromne darilne pakete.

Pričakovanja otrok danes

Danes je malo drugače. Otroci pričakujejo darila od Miklavža, od Božička in od Dedka Mraza. Pritiski medijev in celotne družbe na starše so v decembru kar veliki. Reklamiranje igrač v vseh časopisih in reklamnih letakih, reklamni oglasi na televiziji in pogovori otrok v vrtcih in šolah zelo vplivajo na naše najmlajše, saj dobijo vtis, da morajo imeti vse. Kot da niso dovolj dobri, če nimajo najnovejših in največjih igrač. Včasih se mi dozdeva, da je obdarovanje v decembru preseglo vse meje. Zato sva z možen sklenila, da bova poskušala ohranjati najino otroško tradicijo.

Čarobnost novoletnega časa

Obdržala bova skromna darila za Miklavža in bogatejša novoletna darila. Seveda na stare starše, tete in strice ne moremo vplivati. A vsaj doma naj bodo neka jasna pravila in pričakovanja. Moji otroci so za Miklavža dobili namizno igro. Družabne igre so sicer tudi meni zelo všeč, saj so edukativne in omogočajo, da družina nekaj več časa preživi skupaj in ne vsak posebej na kavču, za računalnikom ali s tablico v roki. Novoletna darila pa so bila pri nas tista klasična darila, kjer je najpomembnejša veliko zavita bleščeča škatla s pentljo. In šum papirja pri odvijanju darila.

Običajno novoletna darila počakajo na prvo novoletno jutro, kjer potem otroci ob risankah odpirajo darila in se z novimi igračami igrajo vse do novoletnega kosila. Mislim, da je tudi nama z možem uspelo obdržati to čarobnost novoletnega obdarovanja in novoletnih daril.

Članki iz iste kategorije: