Od česa je odvisna cena toplotne črpalke

Cena je odvisna tudi od lastnosti in kakovosti

Cena toplotne črpalke torej ni odvisna samo od tipa in od moči, temveč tudi od karakteristik ter od kakovosti. Pri izbiri nove naprave za ogrevanje je seveda zelo pametno upoštevati potencial prihranka, ki vam ga določen tip črpalke omogoča.

Za primer lahko vzamemo invertersko toplotno črpalko. Zanjo velja, da je praviloma dražja v primerjavi s črpalkami na on/off. Kljub temu pa takšna naprava zaradi veliko bolj učinkovitega delovanja porabi tudi do polovico manj energije. Zavedati se je potrebno, da kljub višji začetni ceni lahko privarčujete šele na daljši rok.

Kako deluje toplotna črpalka za bazen

Uporaba toplotnih črpalk je veliko širša kot le za gretje različnih objektov. Že kar nekaj časa se takšne naprave uporabljajo za hlajenje ter gretje za najrazličnejše namene. Eden od nekoliko manj znanih načinov uporabe naprave pa je ogrevanje vode v bazenu. Obstaja namreč tudi toplotna črpalka za bazen.

Toplotna črpalka za ogrevanje bazena
Uporaba toplotnih črpalk je veliko širša kot le za gretje različnih objektov.

Toplotna črpalka za bazensko vodo je po samem delovanju praktično enaka napravi, ki je namenjena ogrevanju hiše. Za obe različici naprave je značilno, da toploto za ogrevanje pridobivata iz okoliškega zraka. V obeh primerih je izhodni medij naprave topla voda. Med seboj pa se napravi razlikujeta v določenih detajlih. Prav vsaka toplotna črpalka je namreč optimizirana za svoj specifični način delovanja.

Toplotna črpalka za bazen je praviloma montirana ob bazenu

Za klasično vrsto toplotne črpalke je značilno, da je sestavljena iz notranje ter iz zunanje enote. To pa ne velja za toplotno črpalko, ki je namenjena za ogrevanje bazenske vode. Takšna naprava je praviloma montirana ob bazenu. To pomeni, da sta obe njeni enoti postavljeni zunaj. Obenem so pomembne tudi same nastavitve naprave. Režim ogrevanja za bazene namreč še zdaleč ni enak tistemu, ki je značilen za objekte oziroma poslopja.

Članki iz iste kategorije: