Zidna svetila delujejo na podoben način kot stropna

Stropna svetila so dobrodošla za enakomerno razsvetljevanje celotnega prostora. Kot vam že samo ime pove, so takšne luči praviloma nameščene na strop, in sicer tako da lahko osvetljujejo celotni prostor. Najpogosteje se jih namešča nekje na sredino prostora. Le na takšen način nam namreč lahko zagotovijo enakomerno porazdelitev svetlobe.

Zidna svetila
Zidna svetila so lahko tudi dekoracija

Zelo podobno kot stropne luči delujejo zidna svetila. Ta se lahko poimenujejo tudi kot stenske luči. Na trgu lahko pogosto naletite na takšno svetilo, ki se ga lahko namesti v steno ali pa na strop. To pomeni, da gre za identično svetilko, le nameščanje je drugačno.

Običajno stenska svetila osvetljujejo le določen del prostora

Medtem ko je za stropne luči značilno, da so glavni vir svetlobe v prostoru, pa je nekoliko drugače z uporabo stenskih. Stenska oziroma zidna svetila navadno osvetljujejo samo določen del prostora. Najpogosteje se torej nahajajo nad sedežnimi garniturami ali pa v predsobah, na hodnikih.

100 najboljših trendov stenske razsvetljave

V prostore pa seveda nameščamo še druge vrste osvetlitve. Za nemoteno pisarniško delo so na primer izjemno dobrodošle namizne luči. Njihova primarna funkcija je seveda direktna osvetlitev mize. Posledično se takšna razsvetljava še posebej uporablja v pisarnah ali v delovnih pa tudi v mladinskih sobah. Najpomembneje pa je, da ponujajo dovolj svetlobe za povsem nemoteno delo, pisanje ali branje.

Zakaj so LED luči bolj varne v primerjavi z varčnimi žarnicami

Omenili smo, da je LED razsvetljava v primerjavi z varčnimi bolj varne. Pa veste zakaj? Ker je poraba ene LED zelo nizka, zahteve za prevodni vod niso visoke. Manj možen je tudi izpad kratkega stika, ki ga lahko povzroči staranje linije.

Članki iz iste kategorije: