Ogrevanje doma preko izkoristka zunanjega zraka

Najbolj popularna naprava za ogrevanje je trenutno toplotna črpalka, ki uporablja zunanji zrak, da segreje notranjost naše hiše. To stori tako, da preko hladilne tekočine pridobi energijo iz zraka, nato pa hladilno tekočino stisne s kompresorjem. Omenjen mehanični proces močno dvigne temperaturo hladilne tekočine, nakar jo sistem naprej pošlje do notranje enote toplotne črpalke. Od tam pa lahko dostopa do naših bojlerjev, radiatorjev in drugih grelnih ali hladilnih teles.

Toplotna črpalka zrak voda
Toplotna črpalka zrak voda je vsestranska naprava

Moderne toplotne črpalke zrak voda so zelo učinkovite pri svojem delovanju. Ko temperatura znotraj našega doma doseže željeno stopnjo, se izklopijo ali delujejo pri zelo nizkih obratih. S tem prihranijo ogromno električne energije, kar pripomore pri ohranjanju okolja in nižji porabi električne energije.

Toplotne črpalke so vsestranske naprave 

Velika prednost vseh toplotnih črpalk je ta, da jih lahko uporabimo tudi pri ogrevanju starejših hiš. Tako ni potrebe za velike predelave naše nepremičnine, saj jih lahko priklopimo na obstoječe radiatorje, kotle, bojlerje in druga grelna telesa. Pri tem je pomembno, da izberemo dovolj močno črpalko za naše potrebe. V nasprotnem primeru lahko pride do nezadostnega gretja ali drugih težav.

Kako deluje toplotna črpalka

Priporočljivo je, da pred nakupom dovolimo, da strokovnjak iz podjetja Prealpi pregleda naš dom. Tako bo opravil izračun moči toplotne črpalke, ki bo optimalen za naše potrebe, velikost našega doma in številno grelnih naprav. 

Toplotna črpalka lahko tudi hladi naš dom

Veliko ljudi se ne zaveda velike prednosti, ki jo ima vsaka toplotna črpalka zrak voda. To pa je zmožnost hlajenja v poletnih mesecih. Tako kot pridobi energijo iz zraka za ogrevanje, lahko tudi ohladi naš dom. Notranja enota tako rekoč povleče vlago iz notranjosti našega doma in jo izpusti v zunanjost preko zunanje enote.

Članki iz iste kategorije: