Povečajmo možnost nosečnosti

Do nosečnosti pride takrat, ko moška sperma oplodi žensko jajčece. Dejstvo pa je, da je za nekatere ženske to hiter, za druge pa počasen postopek. V povprečju večina parov potrebuje 6 do 8 mesecev, da pride do spočetja. Ta proces pa je možno pohitriti, če razumemo, kdaj ima ženska plodne dneve. Najbolje je, da si vzamemo čas in poskušamo razumeti čas mesečnih menstrualnih ciklov in menstruacije pri ženskah. Vsa skrivnost je v izbiri primernega časa, ko bomo imeli spolne odnose. Z vsem tem znanjem pa bomo veliko lažje načrtovali nov družinski prirast.

Sledenje menstrualnim ciklom

Ženska lahko zanosi samo med njenimi plodnimi dnevi. Te pa lahko izračunamo s sledenjem menstrualnim ciklom. To pa lahko storimo tako, da si zapišemo dan prve menstruacije v mesecu. Tako sledimo dnem do naslednje menstruacije, kjer jo spet označimo na koledarju. Priporočeno je, da uporabimo ta način sledenja vsaj 3-4 mesece. Tako zagotovimo najboljše možnosti, da izračunamo povprečno dobo menstrualnega cikla.

Povprečni cikel traja 28 dni, vendar so možna odstopanja. Nič pa ni narobe, če omenjen cikel traja manj ali več dni v povprečju. Nosečnost je možna samo nekaj dni v vsakem mesecu, zato moramo biti dosledni s sledenjem časovnih obdobij.

Kaj je ovulacija?

Ovulacija je plodno obdobje pri ženski. To je proces, ko se jajčece sprosti iz jajčnika in potuje po jajcevodu do maternice. Če ga oplodi sperma, pa se spremeni v zarodek, ko dospe do maternice. Temu pravimo nosečnost. V primeru, da do oploditve ne pride, pa se jajčece razgradi. Maternična obloga pa se med menstruacijo izloči. To se lahko opazi po krvavenju iz vagine, saj se kri in tkiva obloge tako izločijo iz telesa.

Plodni dnevi so tesno povezani z ovulacijo, katera pa traja približno 12-24 ur. To pa ne pomeni, da ima ženska samo en dan časa na mesec, da zanosi. Moška sperma lahko preživi do 7 dni v ženskem reproduktivnem traktu. Tako se okno za nosečnost poveča za več dni.

Izračun ovulacije pri redni menstruaciji

Večina žensk ima redno menstruacijo, katere cikel je približno 28 dni. Ovulacija pa se zgodi približno 14 dni preden opazimo mesečno perilo. Takrat so najbolj plodni dnevi ženske, ter so idealni za spolne odnose, če želimo doseči nosečnost.

Za boljše razumevanje lahko vzamemo tudi žensko, katere cikel je 30 dni. Če odštejemo 14, potem lahko izračunamo, da se njena ovulacija začne 16. dan. Če pa vzamemo žensko s povprečnim ciklom 24. dni, pa se ovulacija prične 10. dan.

Plodni dnevi pri neredni menstruaciji

Nekatere ženske imajo dokaj neredne cikle menstruacije. Načeloma ni s tem nič narobe, saj pač tako deluje njihova biologija. V tem primeru težko opravimo izračun, saj se lahko hitro uštejemo.

Pri nerednih ciklih si lahko pomagamo z opazovanjem simptomov, da prepoznamo plodne dneve. Simptomi ovulacije so tako:

  • Malo povišana telesna temperatura 
  • Spremembe sluznice materničnega vratu
  • Večja občutljivost vonja
  • Bolečine ali občutljivost v prsih
  • Večja želja po spolnosti

Najboljši čas za spolne odnose

Ko imamo boljšo predstavo o ženskih menstrualnih ciklih, si lažje izberemo najboljši čas za spolne odnose. Dejstvo je, da so spolni odnosi po ovulaciji morda že prepozni. Najbolj plodni dnevi so 5 dni pred ovulacijo. Temu je tako, saj kot prej omenjeno, lahko sperma preživi v reproduktivnem traku do 7 dni. Da še povečamo možnost nosečnosti, pa je priporočeno, da seksamo vsake 1-2 dni pred 5 dnevnim začetkom ovulacije.

Ne smemo pozabiti, da jajčece lahko živi le od 12-24 ur. Tako so redni spolni odnosi najboljši način, da zagotovimo oploditev s spermo. 

Dodatni napotki za uspešno nosečnost

Lahko se zgodi, da nas skrbi, da redni spolni odnosi pred ovulacijo lahko iztrošijo zaloge sperme moškega. To je tudi razlog, da strokovnjaki priporočajo seks 1-2 dni pred 5 dnevnim rokom ovulacije. Zdrava moška moda lahko hitro ustvarijo novo spermo, zato to načeloma ni težava.

Če ne moremo zanositi, pa je obisk pri zdravniku vedno dobra ideja. Ženske nad 35 letom imajo lahko razne težave z nosečnostjo, ki zahtevajo zdravniško oskrbo. Za mlajše ženske pa je zdravstveni pregled tudi priporočen, saj nam lahko razkrije težave, ki preprečujejo nosečnost.

Za večjo možnost zanositve pa je tudi priporočeno redno gibanje ter uživanje zdrave prehrane. Izogibanje sladkorju, stresu in drugim škodljivim vplivom tudi poveča možnost zanositve med plodnimi dnevi.

Na spletni strani www.vitanoval.com lahko zasledimo ogromno koristnih nasvetov, kar se tiče moške in ženske plodnosti. Obenem pa na omenjeni strani lahko naročimo različne prehranske dodatke, ki nam bodo povečali možnost zanositve.

Članki iz iste kategorije: