Plastična kirurgija se ukvarja s preoblikovanjem posameznih delov telesa

Plastična kirurgija pravzaprav pomeni kirurško oblikovanje kože ter podkožja človeka. Sama besedna zveza izhaja iz grškega jezika, prevedemo pa jo lahko torej kot umetnost modeliranja kože. Na mikronivoju se takšna veja kirurgije ukvarja zlasti s tkivi v telesu, ki jih je treba zaradi poškodb ali pa bolezni vrniti nazaj v prvotno oziroma naravno stanje.

V svetu plastične kirurgije se neredko uporabljata medicinska izraza transplantacija ter transpozicija. Prvi izraz pomeni presajanje tkiv, drugi pa premeščanje tkiv in organov. Seveda plastična kirurgija torej ni nujno samo estetska. Lahko je namreč tudi rekonstruktivna. Slednja je namenjena zdravljenju in obnovi kože, obraza po določeni poškodbi, po opeklinah, po zdravljenju kosti ter še po drugih nekaterih boleznih. Rekonstrukcijska kirurgija torej zdravi kožne brazgotine, nevarne tvorbe pa tudi kožne tumorje.

Neinvazivne metode za oblikovanje telesa

Sicer pa se neinvazivne metode oblikovanja telesa brez večjih posegov lahko brez težav opravljajo tudi v najrazličnejših dermatoloških centrih, v wellnessih, ne nazadnje tudi v kozmetičnih salonih. Najpomembneje pa je, da smo si povsem na jasnem, komu pravzaprav prepuščamo svoje telo.

Neinvazivni postopek oblikovanja telesa pomaga pri izgubi maščobe

Po drugi strani pa so invazivne metode kirurški posegi, ki imajo za posledico praviloma brazgotine. Od vsakega pa je seveda odvisno, ali bodo te bolj ali pa manj vidne.

Neinvazivne in invazivne metode

Med neinvazivne metode na primer sodijo kavitacija oziroma terapija z ultrazvočnimi valovi, terapija z radiofrekvenco, z infrardečo svetlobo, najrazličnejše masaže telesa, liposukcija, lipoliza. Med invazivne pa na primer oblikovanje zadnjice, korekcija ter dvig prsi, pomlajevanje nadlahti ali brahioplastika, abderoplastika.

Dvig prsi je estetski poseg
Dvig prsi je estetski poseg s katerim odpravimo povešene prsi

Članki iz iste kategorije: