Pripomoček za lajšanje bolezni dihal

Dihalne bolezni lahko mnogokateremu človeku močno poslabšajo kakovost življenja. Dejansko je dandanes veliko ljudi, ki trpijo za astmo, bronhitisom in drugimi težavami z dihali. Zajeti polna pljuča zraka brez bolečin pa je naravna pravica vsakega posameznika. Dandanes lahko olajšamo mnoge bolezni dihal z inhalatorjem v katerem se nahaja zdravilo. Ta spusti v naš nos, pljuča in sapnik zdravilo v obliki meglice. Vnos zdravila neposredno na prizadeto mesto mnogo hitreje olajša bolečino in težave z dihanjem, kot če bi to storili oralno.

Takojšnje olajšanje bolečine v dihalnih poteh

Astma, bronhitis in prehladi spadajo pod zelo pogoste bolezni dihalnih poti, ki po svetu prizadenejo na milijone ljudi. Izpostavljeni so jim otroci tako kot tudi odrasli. Seveda pa se lahko tudi različne bolezni in vnetja razširijo na pljuča, sapnik in druge ključne organe. V vsakem primeru si lahko z inhalatorjem pomagamo do hitre olajšave bolečin in nelagodja.

Batni inhalator
Batni inhalator

Njegova največja prednost je, da lahko nanese zdravila neposredno na prizadeto mesto znotraj telesa. S tem se pohitri proces lajšanja bolečine in zdravljenja. Moderni ultrazvočni inhalatorji z vibracijami vgrajene membrane spremenijo zdravilo v tekoči obliki v meglico, ki jo lahko vdihnemo. Pri tem pa porabijo zelo malo električne energije. Priporočeno je, da če trpimo za resnimi oblikami bolezni dihal, da redno uporabljamo tudi oksimeter. Tako bomo vedno na tekočem z dejansko količino kisika v našem telesu oziroma krvi.

Preprečimo boleznim dihal, da nam onemogočijo življenje

Bolezni dihal načeloma niso življenjsko nevarne za posameznega človeka. Je pa res, da nam lahko močno poslabšajo kakovost življenja. Če nenadoma izgubimo zmožnost zajema polnih pljuč zraka, se lahko znajdemo v težavnih situacijah. Enako velja, če pričnemo neprestano kašljati ali kihati, ker se naše telo hoče očistiti nečistoč. Do draženja dihal lahko privedejo tudi različne bolezni, cvetni prah, strupeni plini v zraku ipd. Proti omenjenim nevšečnostim se lahko obranimo z inhalatorjem, ki z zdravilno meglico pomiri, razkuži in pozdravi prizadete dele dihal. 

Inhalator
Inhalator nam pomaga do hitre olajšave bolečin in nelagodja

Zdravljenje številnih manj in bolj resnih bolezni dihal je najbolje opraviti z batnim inhalatorjem. Z vgrajenim kompresorjem omogoča, da zajamemo veliko količino zdravilne meglice, ki hitro dostopa do naših pljuč, notranjosti nosu, sapnika ipd. 

Ultrazvočni inhalatorji so zelo učinkoviti

Današnja tehnologija inhalatorjev je močno napredovala, če jo primerjamo še samo desetletje ali dva nazaj. Uporaba ultrazvočne membrane omogoča, da vsebovano zdravilo spremeni v meglico. Pri tem procesu se porabi zelo malo električne energije, saj ne vsebuje kompresorja in drugih tehnologij, ki hitro izpraznijo baterije. Enako pa lahko inhalator uporabljamo v stoječem ali ležečem položaju. 

Ultrazvočno delovanje je zelo tiho. Zato je inhalator primeren za dojenčke, kot tudi najstnike in odrasle ljudi. Je pa tudi odličen sopotnik na krajših in daljših potovanjih, saj deluje zelo dolgo z enim polnjenjem ali vgrajenimi baterijami.

Kisik v krvi prikaže zdravje našega telesa

Ko vdihnemo zrak, se ta veže na našo kri, da lahko nahrani mišice in številne organe v našem telesu. Pri vsakem človeku mora kisik v krvi biti dokaj visok. Za zdravega človeka je vrednost nekje med 95 in 100%. Omenjeni procenti nakazujejo nasičenost krvi s kisikom, podobno kot vlage v zraku. Pri težavah z dihanjem lahko ta vrednost pade pod 90%, kar lahko nakazuje na resne težave. Če je naše telo izstradano kisika, se lahko pojavijo številne motnje v delovanju možganov in drugih delov telesa. Srečo dandanes obstajajo načini, ki nam omogočijo, da kisik izmerimo zelo natančno iz udobja našega naslanjača. Rezultate pa si je dobro zapisovati, če jemljemo različna zdravila ali redno potrebujemo zdravniško pomoč pri zdravljenju dolgotrajne bolezni.

Kisik v krvi lahko upade, zaradi številnih bolezni in telesni stanj, kot so

  • Dušenje
  • Infekcije dihalnih poti
  • Vdihovanje strupenih plinov in kemikalij
  • Alergične reakcije na cvetni prah ali druge alergene v našem okolju
  • Spalna apneja

Najbolje je, da v primeru težav uporabljamo oksimeter, saj nam zelo natančno poda podatke o dejanski količini kisika v telesu.

Oksimeter je pomemben medicinski pripomoček

Številne moderne medicinske pripomočke lahko kupimo za domačo uporabo po zelo ugodni ceni. Ena izmed teh je oksimeter, ki deluje ne-invazivno na naše telo. Izmeri lahko kisik v naši krvi, ne da bi morali zato izpostavljati katerikoli organ ali kožo bolečim postopkom. Deluje tako, da v napravo vstavimo prst, zapestje, nogo ali drug del telesa, kjer se pretaka kri. Tam izmeri količino kisika v beljakovinah hemoglobina. To je protein, ki je značilen po svoji rdeči barvi, zaradi katerega je tudi kri obarvana rdeče.

Oksimeter pa je mogoče uporabiti hitro in brez posebnih priprav ter truda. Natančne podatke pridobimo v nekaj sekundah. Če opazimo, da je nasičenost krvi pod 90%, je dobro, če hitro poiščemo zdravniško pomoč. Za bolj natančno delovanje oksimetra je vedno priporočeno, da pred uporabo natančno preberemo navodila, saj se vsaka naprava malenkost razlikuje od drugih.

Članki iz iste kategorije: