Kaj pomeni SSD spletno gostovanje?

V zadnjem letu je veliko ponudnikov spletnega gostovanja pričelo ponujati tako imenovano SSD spletno gostovanje. Navadnemu smrtniku, ki se na internetno tehnologijo ne spozna najbolje, izraz ne pove prav dosti. Kratica izhaja iz angleške zloženke Solid-state drive, gre pa za napravo za shranjevanje podatkov, ki deluje na podoben način kot USB ključ. Pogosto lahko tudi zasledimo, da je SSD diskovna enota naslednik HDD diska.
SSD spletno gostovanje nam torej pove, da se v strežniku, na katerem gostujejo spletne strani, nahajajo SSD diskovne enote. Te imajo v primerjavi s HDD enotami kar nekaj prednosti, glavna pa je vsekakor ta, da je njihovo delovanje mnogo hitrejše. V teoriji tudi do 20x, v praksi pa približno 3x do 5x. In zakaj je to tako pomembno? Ker diskovna polja delujejo mnogo hitreje, se prej dokopljejo do podatkov, prav tako pa podatke tudi hitreje zapisujejo. SSD gostovanje je torej hitrejše od klasičnega, kar se navzven kaže v bolj odzivnih spletnih straneh.

ssd

SSD diskovne enote nimajo vrteče se magnetne kovinske plošče ter bralno pisalne glave, kot to velja za HDD diske. Za branje in pisanje podatkov uporabljajo povsem drugo tehnologijo – pomnilniške flash celice. Poleg hitrejšega delovanja pa imajo SSD enote v primerjavi s HDD diski še nekaj drugih prednosti:

• Porabijo precej manj energije.
• Imajo daljšo življenjsko dobo.
• So bolj odporne na tresljaje ali morebitne poškodbe.
• So skorajda neslišne.
• So lažje in manjše.

Če ravno iščete ponudnika za spletno gostovanje, vam toplo priporočamo, da izberete enega izmed tistih, ki uporablja SSD tehnologijo. Vaše spletne strani bodo delovale hitreje, hkrati pa boste tudi vedeli, da gre za resnega ponudnika, ki sledi trendom in svojo strojno opremo redno nadgrajuje.

Vedeti morate, da je hitrost spletne strani zelo pomemben dejavnik, saj vpliva na uporabniško izkušnjo obiskovalcev. Opravljenih je bilo že precej analiz, ki so preučevale, kako odzivnost spletnega mesta vpliva na obiskovalce. Ena bolj znanih je analiza Kissmetrics – tam so prišli do zaključka, da 40 % obiskovalcev zapusti stran, če se ta nalaga dlje kot 3 sekunde. Druga ugotovitev pa je, da v spletnih trgovinah vsaka dodatna sekunda pomeni 7-odstotni padec prodaje.

Zavedati pa se morate tudi tega, da SSD spletno gostovanje samo še ne pomeni nujno hitrega in odzivnega spletnega mesta. To mora biti tudi hitrostno optimizirano, kar pa je že obširna tema za nov prispevek.

Članki iz iste kategorije: