Od nakupa parcele do nove hiše

Ključne besede gradnja hiše postopek so na internetu zelo iskane. Veliko Slovencev se namreč odloča za gradnjo lastne hiše, vendar ne vedo, kaj vse je treba urediti pred tem. Parcelo bodisi podedujejo ali kupijo, vsekakor pa je lastništvo parcele prvi korak na poti h gradnji nove lastne hiše, o kakršni sanjamo. Poleg komunalnega urejanja parcele pa je treba poskrbeti še za marsikaj drugega, preden sploh res začnemo graditi. Pred samim začetkom gradnje se je torej treba pozanimati o celotnem postopku od začetka pa do konca. Ta ni vedno enak, saj je odvisen od različnih dejavnikov. Recimo od različnih občinskih aktov in tega, kje leži parcela. Če vaša parcela leži na zaščitenem arheološkem območju, je treba pred začetkom gradnje poklicati še arheologa, ki bo za nas sondiral teren in tako preveril, ali se na tistem območju sploh lahko gradi.

Gradnja hiše – postopek

Kako poteka postopek gradnje hiše? To zanima marsikoga, zato se odloči v iskalnik vpisati gradnja hiše postopek in ugotoviti, kaj vse morajo urediti pred gradnjo. Če tudi vi v Google vpišete iskalni termin gradnja hiše postopek, boste pridobili veliko uporabnih informacij. Zelo pomembno je recimo, kakšno parcelo si izberete za gradnjo in kaj vse je dovoljeno graditi na njej. Veliko o parceli vam pove lokacijska informacija, prav tako pa se je dobro pozanimati predvsem o tem, ali nemara parcela ne leži na arheološkem območju. V tem primeru bo treba pred gradnjo namreč opraviti še arheološke raziskave oziroma sondiranje terena.

Zaščiteno območje in arheološke raziskave

Arheološko zaščiteno območje je območje, za katerega arheologi domnevajo, da bi bilo lahko zanimivo z vidika arheologije. Preden kdorkoli na takšnem območju kaj zgradi, je zato treba preveriti teren. To se naredi s pomočjo sondiranja oziroma arheološke raziskave. Ta je nujna, če hočemo na neki parceli začeti graditi oziroma pridobiti gradbeno dovoljenje. Prav je torej, da že pred samim začetkom gradnje oziroma načrtovanjem nove hiše razmišljamo tudi o tem, predvsem pa, da se pozanimamo o tem, kako je treba speljati celoten postopek, da nam bo ta vzel kar se da malo časa in da se bo gradnja lahko čim prej začela.

Preberite si naš članek, če ste ravno pred nakupom nepremičnine Ljubljana.

Članki iz iste kategorije: