Registracija domen doma ali v tujini?

Registrarjev domen je ogromno. Ne le v tujini, tudi v Sloveniji jih je zelo veliko. Po podatkih vrhovnega registrarja za .si domene je trenutna številka 101. Nacionalno .si domeno je torej možno registrirati pri kar 101 slovenskih registrarjih. In vsekakor ni vseeno, kje domeno registriramo. Zakaj? Predvsem zato, ker so njihove cene različne, saj vsak registrar sam določa svojo cenovno politiko.Registracija domen
Nekateri registrarji imajo za prvo leto registracije domene nastavljene tako nizke cene, kot morajo zanje vrhovnemu registrarju plačati tudi sami. In kaj imajo od tega? Kot prvo to, da dobiček pričnejo ustvarjati 2. leto in nato vsa nadaljnja, saj je za podaljšanje domene potrebno odšteti višji znesek. Še bolj pomembno pa jim je, da poleg domene naročniku prodajo tudi spletno gostovanje, ki je nekoliko dražja storitev. Za delujočo spletno stran je namreč potrebno dvoje – tako domena kot spletno gostovanje. In kdor nekje vidi, da je registracija domene zelo ugodna, bo po vsej verjetnosti tam zakupil tudi gostovanje. Naročniki imajo namreč zelo radi čim več storitev »spravljenih« pod eno streho.
Registracija domen torej ni možna le pri domačih registrarjih, temveč tudi pri tujih. Ker imajo tuji registrarji mnogo več naročnikov, si lahko privoščijo nižje marže. Posledično so seveda tudi cene domen nižje kot v Sloveniji. A razlike so minimalne, le nekaj evrov ali zgolj centov. Po drugi strani pa je res, da je z nekoliko brskanja po spletu moč najti kode za popust, s katerimi lahko naročniki svojo želeno domeno registrirajo še ceneje.

Je domeno torej bolje registrirati v tujini?

Če vam je pomembno le, da bo registracija domene opravljena čim ceneje, potem bo res najbolje, da jo registrirate v tujini. To pride v poštev pri registraciji domen .com, .net, .org in številnih drugih, ne pa tudi v primeru registracije domene .si. Gre namreč za domačo nacionalno vrhnjo domeno, s katero upravlja vrhovni registrar Arnes. Že res, da imajo možnost »prodaje« .si domen tudi nekateri tuji registrarji, a v tem primeru so njihove cene višje od domačih.
Marsikomu, ki o domenah in spletnem gostovanju ni najbolj poučen, je zelo pomembno, da mu je vedno na voljo prijazna in odzivna podpora – po možnosti v slovenskem jeziku. In tudi to je eden izmed poglavitnih razlogov, da se večina za registracijo domene raje odloči pri domačem kot pri tujem registrarju.
Registracija domene je storitev, pri kateri boste morali pretehtati, kaj vam je najbolj pomembno. Želite zapraviti čim manj ali raje odštejete malenkost več in imate zato podporo v slovenskem jeziku, na katero se lahko obrnete tudi preko telefonskega klica?

https://www.youtube.com/watch?v=EwiZXa6LrXA

Članki iz iste kategorije: