Registracija domen je lahko tudi zabavna

Kadar potrebujete spletno stran za svoje podjetje ali si želite spletno stran za svoj hobi, je potrebno hkrati z izdelavo spletnih strani poskrbeti tudi za registracijo domene. Domena je dejansko vaš spletni naslov, ki pove veliko o vaši spletni strani, in je lahko popolnoma resna, inovativna, ali pa tudi nekoliko šaljiva. Večinoma se registracija domene po tem, ko izberemo ime, izvrši za rok enega leta ter se vsako leto podaljša, razen če želite, da je registrirana dlje.domene

Strošek je običajno majhen, še zlasti, če imate domeno z običajno domensko končnico, se pravi s končnico .si za slovenijo, mednarodno .com ter druge končnice, ki niso posebne ali eksotične. Kadar je končnica posebna, pa je seveda lahko tudi dražja. In koliko stane registracija oziroma podaljšanje? Klasični strošek znaša okoli 15 evrov, torej gotovo ne gre za drago storitev.

Kdaj je treba v registracijo domen vključiti več kreativnosti?

Kadar bo ime domene predstavljalo vašo blagovno znamko, običajno izberemo kar to. Seveda pa se lahko zatakne, kadar želite, da bi domeno označevala beseda ali izraz, ki je nekoliko bolj splošen, torej se vam lahko hitro zgodi, da domena ni več prosta. Takrat je potrebne nekaj več inovativnosti, a če se lotevate izdelave spletne strani in registracije domen hkrati z ustanovitvijo podjetja, ni težav – lahko se odločite tudi za kaj posebnega. Imena, ki so skovanke oziroma ste si jih ravnokar izmislili sami, imajo veliko več možnosti, da pri njih še ni konkurence oziroma bodo nekaj povsem novega ter posebnega. Registracija domen tako lahko pomeni tudi kreativni proces, z njim pa tudi veliko zabave.

registracija domene
Primer? Če je domena pasji-salon.si, ki označuje vašo dejavnost zasedena, poskusite na primer s fensi-kuža.si, moj-buldog.si, doberman.si, hov-hov.si, mehke-tačke.si, salon-mufi.si, kodrček.si in podobno.

Kako se lotiti registracije domen?

Včasih je dovolj, da registrirate zgolj domeno s končnico .si, če želite, da bi bila vaša domena bolj »odporna na konkurenco«, pa se vsekakor priporoča, da se izbere več domen, ki imajo isto osnovo, a različne končnice. Te lahko nato »parkirate« oziroma poskrbite, da ob kliku nanje ali njihovem vpisu uporabnik spleta vedno konča na vaši strani, torej na tisti, kjer imate dejansko vsebino. S tem konkurenčnim podjetjem v naprej preprečite, da bi se okoristile z vami. Še zlasti to velja pri domenah, ki so preproste oziroma se nanašajo na neko dejavnost.
Primer? Če imate domeno avtomobili.si, se vam vsekakor izplača poskrbeti, da bodo vaše tudi avtomobili.com, avtomobili.biz in podobno.

Članki iz iste kategorije: