Kako zavarovati občutljive spletne podatke?

Prek spleta se pretaka ogromna količina podatkov. V večini primerov gre za neobčutljive podatke, za katere nam je praktično vseeno, če pridejo v napačne roke, vse več pa je tudi pretakanja zaupnih podatkov, ki nikakor ne smejo končati pri nekom, ki bi podatke na tak ali drugačen način zlorabil. O kakšnih podatkih govorimo? Predvsem o osebnih ter transakcijskih. Kje se takšni podatki najpogosteje pretakajo? V spletnih trgovinah. In kako občutljive podatke lahko zaščitimo? Tako, da uporabimo SSL certifikat.občutljivi podatki kako zavarovati

Kaj je SSL certifikat?

To je varnostni certifikat, ki šifrira vse podatke, ki se prenašajo med strežnikom in brskalnikom obiskovalca. Povedano bolj enostavno – SSL certifikat s šifriranjem ščiti podatke, ki se prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Ali to pomeni, da spletni nepridipravi ne morejo prestreči podatkov? Ne, kot smo že zapisali, gre zgolj za šifriranje podatkov. Hekerji torej podatke še vedno lahko prestrežejo, vendar si z njimi ne morejo prav nič pomagati, saj nimajo tako imenovanega ključa, ki bi podatke odklenil oz. dešifriral. Omenjeni ključ ima le vaš brskalnik, in še to zgolj za eno sejo.

Več o SSL certifikatu, njegovih koristih in cenah.

Kdo izda SSL certifikat?

ssl-certifikat

SSL certifikate izdajajo svetovno priznane in akreditirane institucije, ki so za izdajanje pooblaščene na svetovnem nivoju. Najbolj poznane med njimi so Verisign, RapidSSL, Geotrust in Comodo. Zelo pomembno je dejstvo, da imajo praktično vsi brskalniki omenjene izdajatelje že predhodno shranjene kot zaupanja vredne, kar pomeni, da ko naletite na spletno stran, na kateri je nameščen SSL certifikat, vam ni potrebno potrjevati varnostne izjeme.

SSL certifikat lahko izdajo tudi druge organizacije ali posamezniki, tudi spletni prevaranti. Zato je izjemno pomembno, da ko naletite na spletno stran, kjer je potrebna varnostna potrditev, dvakrat preverite, če gre zares za varno povezavo oz. za varnostni certifikat, vreden zaupanja.

Kako prepoznati spletno stran s SSL certifikatom?

Odgovor na to je povsem preprost. Spletne strani z nameščenim SSL certifikatom imajo URL naslov, ki se namesto s klasičnim ‘http’ prične z varnim ‘https’. Poleg tega boste na levi strani URL naslova videli tudi ikono varnostne ključavnice, v nekaterih primerih pa celo okvirček, obarvan zeleno. V tem primeru gre za SSL certifikat s tako imenovano razširjeno verifikacijo, ki potrjuje identiteto podjetja.

Članki iz iste kategorije: